NUMAI “SPLINA”

Într-o vară, în Catedrala din Iaşi a intrat o tânără care era foarte necăjită. Voia să dea la Medicină, însă nu se pregătise suficient, iar acum îi era teamă că nu va obţine o medie cu care să fie admisă la facultate. Tristeţea ei era cu atât mai mare, cu cât din tot ceea ce învăţase, nu putea ţine minte decât structura splinei.

Cei care slujeau atunci în Catedrală, au îndemnat-o pe această fată să se închine la racla cu sfinte moaşte şi să-i spună Cuvioasei Parascheva ceea ce va crede de cuviinţă, iar ea îi va ajuta negreşit. Cu multă simplitate şi cu deplină încredere că Sfânta îi aude rugăciunea, fata a grăit înaintea raclei:

- Sfânta Parascheva, eu nu sunt pregătită pentru examen. Tot ce ştiu bine, este numai splina. Fie-ţi milă de mine şi ajută-mă!

La susţinerea examenului se intra în sală în serii de câte trei persoane. A venit şi rândul fetei, care a intrat împreună cu încă doi candidaţi. Li s-a dat cutia cu bileţele pentru a primi un subiect pe care ei înşişi îl vor alege, prin tragere la sorţi. Primii doi şi-au luat bileţelele, iar la urmă a tras la sorţi şi ea, cu strângere de inimă. Şi mare i-a fost mirarea când a văzut pe bileţel că i-a venit ca subiect tocmai splina. A ştiut bine şi a luat zece.

A doua zi a venit la Mitropolie să-i mulţumească Sfintei Parascheva. Încă de la uşă a început să plângă şi să zică:

- Cuvioasă, tu ai luat zece, tu ai ştiut, tu eşti studentă… nu eu…

După această întâmplare, noua studentă a fost nelipsită de la slujbele de la Mitropolie şi aproape că nu trecea zi în care să nu vină să se închine Cuvioasei Parascheva. A terminat cu bine Facultatea de Medicină şi a ajuns medic în Iaşi.

Fragment din cartea “Sfânta Cuvioasa Parascheva cu sfintele moaşte la Iaşi”, editura Sophia, Bucureşti, 2009, pag. 207.